ŠOP Records Novice - 26.7.2019

| 2019/07/26


kje ste bil, ko ŠOP povil

Jutr.

Intervju z Lulico se je napolnu spodi.

Tolpa Intentalo je bla fejvorbl. Kaj bi sploh še hotl?

ŠOP Radio. Ima program. In hite. več spodaj.

BANDCAMP od ŠOP – ŠOP IS THE TITS!

ŠOP Soundcloud.

ŠOP na JUTUBU!

Neumorni artisti samo na ŠOP Records!


EVENTI

balans

2.8. Fotopub, Novo mesto

9.8. Reciklart, Metelkova Ljubljana

15.8. Selekcija, Pritličje, Ljubljana

29.8. – 1.9. Transborders

ŠOP

27.7. – 28.7. Rojstni dan VI


ŠOP REFLEKSIJE/KLIENTELIZEM

Interbrezview as is:

OK bejsikli so vprašanja nekoliko random, upam, da se najde neka nit notr. Probu sm se nekak držat zanimanj brez, da posegam v zasebnost, če je kako vprašanje sporno, se ga komot preskoči, no worries. In pa hvala seveda v naprej! 

(Tit) Najprvo vprašanje, ki se je pojavilo nemudoma ob odprtju soundclouda, se prebere “lulica” al “lulika”?

Lulica!

(Tit) Predlagu sm “nekakvo ružo” za spot, ker me je štimung komada spomnu na Hav Lyfe, poznaš to zadevo? Zadne čase poslušam dost Caterino Barbieri in tvoja plata je padla spet v nekem idealnem času zame osebno, če mal zajadram, ampak u tem oziru me zanima, kje se muzično gibaš s poslušanjem, tko, okvirno?

Ne poznam ne Hav Lyfe ne Caterino Barbieri. Glasbeno poslušam praktično vse, blizu so mi “globoke” melodije, torej harmonije, ki povzročijo nostalgični filing in s pravimi pogoji tudi zamaknjena stanja. Ful rada poslušam glasbo pred spanjem, ko sem že v postelji, zato ne maram eksplozij, ampak potovanja. Skoraj vsi izidi založbe Leaving Records so mi zelo všeč, rada imam tudi artista 1991. Ampak glasbe je preveč, da bi zdaj vsako posebej omenjala :)

(Tit) A je v planu še kak spot? Se mi zdi, da sta z Dunjo perfektno vizualno povzeli komad …

Mogoče bova nardili še vizualizacijo za cel album, ampak bo veliko bolj poenostavljena kot spot.

(Tit) Naslovka za plato je tvoje delo? 

Ja!

(Tit) Zanima me, kako poteka tvoj kreativni proces. Vem, da je težko to govort, ampak recimo, a nardiš prvo nek loop in ga pol širiš, pustiš vstju/modularcu, da pele in sprot improviziraš s knofi, dobiš idejo nekje na sprehodu in jo pol skušaš pretvort v glasbo, …?

Zelo malo je improvizacije, mogoče v prvih trenutkih, ko najdevam motiv, ampak potem vse gradim precizno, da ima motiv prostor za dihati in se razviti po svojem najboljšem potencialu. Poskušam čim manj razmišljati, ampak čim bolj poslušati. Zato najboljše delam, ko sem čisto zaspana ali mačkasta ali malo “v oblakih” :) Zato je to tudi nepredvidljiv proces. Nekateri komadi na albumu so stari tudi 10 let.

(Tit) Enkat sm bral v intervjuju z Blažem, da tip dela po par ur in šele potem zares dobi navdih, skratka, nekak, da gre za trdo delo. U bistvu sm se z njim kr strinju, ker tut sam sm dostkat u situaciji, k neki prčkam in pol šele pride navdih, ko sm mogoč že mal utrujen, kar se mogoče mal sklada s tem, kar si napisala. Vprašanje je nekak, a maš te sešne ful dolge, vsak dan, …?

Ne, samo občasno delam glasbo, ko začutim, vmes je lahko tudi pol leta pavze. Ampak takrat pride hitro. Je pa trajalo nekaj časa, preden sem nabrala dovolj materiala, da se mi je zdelo vredno izdati. Pa enkrat, ko sem se s tabo zmenila, da bom izdala plato, sem kar naenkrat nardila še kar nekaj pesmi v kratkem času. :D

(Tit) Se pravi te prej nikoli ni zamikalo, da bi dala kak komad na neko spletno platformo? Sm vidu, da si sicer mela soundcloud, ampak ni bil neki ful star … Kako to, da si se zdej nekak odločla?

Veliko časa sem bila v enem bendu, moja glasba je nastajala samo zame, ker se mi je zdelo, da je bolj pametno izpostavljati glasbo benda. Po razpadu benda sem plavala po drugih projektih še nekaj časa, preden sem se spet lotila glasbe. Ideja za izid je prišla, ko sem bila dovolj samozavestna, da imam dovolj dobrega materiala. Prej enostavno še ni bil pravi čas.

(Tit) Running meme za producente je tut, da maš ogromn nekončanih trackov, kako je s tem pr teb? Na ŠOP sm se na začetku probu držat tega, da res “izdamo vse”, pol pa na eni točki enostavno rata vsega preveč namreč …

Imam še nekaj neslišanega materiala, ampak ne spet toliko …. Glavne stvari so zdaj zunaj :)

(Matevž Malenšek) sprašuje, katere plate na ŠOP so ti najbolj blizu?

Najljubši so mi Dokumentakt, Kje so roke, Samorog Benimir, Balans.

(Sreč) sprašuje, zakaj ravno Š.O.P.? Od kod ideja, da nas kontaktiraš in se odločiš svoje artistične kreacije deliti z nami oz. preko nas? Te je pritegnilo kaj specifičnega?

Slovensko glasbeno sceno spremljam že nekaj časa in ŠOP mi je od vseh alter založb izgledal kot tista, ki je najbolj prijazna do svojih artistov, ki je najbolj odprtih rok za nove stvari in ki dopušča artistu, da počne, kar hoče. Nekaj takega sem iskala.

(Sreč) Kako resno pravzaprav jemlješ svojo glasbo? Oz. mogoče kod podvprašanje, kako resno jemlješ glasbo nasploh? Ti je pomembno, da poslušalec dojame, kaj skušaš povedati, in to potem reflektira… ali uživaš v plejadi možnih interpretacij tvojih komadov. Ti je važno, da nekdo to dojame kot nedotakljivi  “art” ali je kul, da nekdo ponuca tvoje komade kot moment za parodijo, satiro, humor, neresnost?

Jaz svojo glasbo jemljem zelo resno. Ampak kaj se potem zgodi… Brezveze se je s tem obremenjevati, še posebej pri inštrumentalni glasbi. Inštrumentalna glasba, ambientalna glasba, je tudi pomojem imuna za neresne uporabe. Nekdo bi lahko nek ambientalni komad podložil pod foro, pa pomojem ne bi bilo preveč učinkovito. Ampak itak ne moreš več nič narediti, enkrat ko je zunaj.

(Sreč) Random funkcija igra kako vlogo pri komponiranju, ali je globoko premišljen vsak moment?

Delam počasi in se odzivam. Je kar premišljeno.

(Sreč) Kje hengaš? Ljubljana, Meta, pred lastnim blokom, lokalni kafič, nikjer, etc…? Imajo ti krogi kak vpliv na tvoje glasbeno ustvarjanje? Bi uletela kdaj hengat z nami?

Trenutno živim med Ljubljano in Zagrebom. Družim se tudi z glasbeniki, to gotovo vpliva name, ampak mislim da ni lokacijsko pogojeno. Bi prišla, ko bom začutla :)

(Sreč) Skrivnostni artisti so skorajda že trejdmark Š.O.P.a. Kaj je tvoj razlog za bit ninja artist… aka. identity unknown?

Samo udobno se hočem počutiti, nič drugega. Kot rečeno, malo sem si “obrusila” zobe že, ko sem bila v bendu, in si ne delam utvar, vem da moja glasba ne more doseči širše množice. Zato delam tako, da sem komot in s čim manj stresa. Najbolj mi je všeč samo ustvarjati.

(Sreč) Zakaj “Lulica”? Je kaka zanimiva zgodba za tem imenom/konceptom? Čemu izbira tako močnega simbola (tako grafično kot poimensko)? In še podpvrašanje: pička, vagina, lulika, mucka, itd… gre za isto stvar, ali so pomeni lahko različni? Sprašujem z vidika tega, da je na Š.O.P.u že izšla plata s tematiko dotičnega organa (Šovinjista! – Pićke), verjetno s povsem drugačnim pristopom… ali pač?

Lulica sem zato, ker ponujam glasbo, ki se mi zdi res res res jaz… in vsak lahko pride vame. Ampak to je tudi vse, kar ponujam, zato sem samo lulica in ostalega telesa ni. Pa malo sem lulica zato, ker se skrivam :D

(Sreč) V tvojem zvoku zaznavam določeno analogno toplino. Vinyl vs. digital? In zakaj? Je sploh važno?

Vsa glasba je narejena digitalno. Razen, ko kaj posnamem (ne analogni sintisajzerji, ampak kitara, glas…).

(Sreč) Predvsem v moških krogih je zaznati mrzlično debato o tvoji identiteti. Fantazije vzplamtevajo. Imaš kak komentar na to?

Žal ne.

(Tit) Za konec, tkole zgleda score na Bandcampu trenutno.

Wow, tega še nisi prej delil z mano. Noro! Haha, moram začet delat novo plato :)

Objemite se!


ŠOP RADIO:

KLIK, KLIK

Vsak dan
00:00 – 24:00: Šupak Okol Prsta in Mlamol
11:30 – 12:00: Šupak (S)hit na repeat – trenutno: lulica – nekakva ruža
Vsak četrtek
20:00 – 24:00: Cajt za Mlamol
Vsak petek
20:00 – 22:00: Cajt za tanz
Vsako soboto
20:00 – 23:00: Cajt za kitarce
Vsako nedeljo
12:00 – 12:40: Godba za nedeljsko kosilo s sladico
20:00 – 21:00: Cajt za novo plato


ŠOP NAPOVEDUJE:

c9|2 – plata u enem tejku jo! (friška sobotna informacija, da bo kmalu)

Jozo Elektronik – vse od (oziroma, kako se napiše, mora še avtor sporočit, dejansko je biu prejšnji naslov od-do fejl, ker pač ni to naslov)

Cvrano – quake.wave, druga zadeva po prvi

Šovinjista! – Live @ Rostfraj

Ninđa Zubar – Evo njene žvake

Rimjob Texas – Orgy singel s komadom Public Violence (tale gre mogoč kr gor)

Parental Advisory – Explicit Noise, v izdelavi

KL – DoTheLaundryWhileICompose, kdor čaka, se načaka

Dražen Stjepanović – Vodim rat svojom psihom i gubim

Art Ensemble of Burt Reynolds – qué buenos discos hermano

Jozo Elektronik – Samopostrežba


ŽIVAL MESECA:

Tokrat by popular demand, spet. Naslovka neke prihajajoče plate tut I guess.



Povezave do vseh Refleksij/Klientelizmov od zadnjih novic

- 2019-07-22: RŠ + MARŠ: Tolpa Bumov: morvern - Intentalo de Nuevo - Intentalo de Nuevo

- 2019-07-18: Odzven: balans - a vam je jasno - Plata

- 2019-07-18: Odzven: morvern - Intentalo de Nuevo - Plata